, 2022/7/2

Hogyan főzzük a tökéletes töltött cukkinit. A töltött cukkini a háborús nélkülözés bűzét árasztja; hatalmas, gyapjas izék, amelyeket a hústól a banánig mindenféle ízek nélküliségüknek köszönhetően arra használtak, hogy helyettesítsenek mindent, amit csak lehet.

stuffed courgettes

A töltött cukkini azonban vékonyabb héjával és krémes húsával sokkal vonzóbb. A klasszikus provence-i változat, a napfénnyel töltött cukkini* az egyik kedvencem: egyszerű kísérője a grillezett halnak vagy húsnak, de önmagában is nagyon laktató étel, és a recept könnyen adaptálható más mediterrán zöldségekhez, például paprikához, padlizsánhoz - vagy akár a mi csontvelőnkhöz is, ha rajongóink lennének.

Mediterrán töltött cukkini egyszerűen

Hozzávalók

1 közepes db vöröshagyma

3 ek olívaolaj

5 gerezd fokhagyma

400 g darált marhahús

600 g konzerv paradicsom

1 közepes db kápia paprika

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 marék bazsalikom

1 csokor oregánó

30 g parmezán sajt

400 g mozzarella

4 nagy db cukkini

Elkészítés

Olívaolajon futtassuk meg a finomra vágott hagymát és az apróra vágott paprikát. Adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk meg. Pirítsuk le, majd a fokhagymát is adjuk hozzá. Öntsük rá a paradicsomot, sózzuk meg, ha szükséges, majd főzzük pár percig, amíg besűrűsödik. Végül szórjuk bele a bazsalikomot és az oregánót.

A cukkinik végét vágjuk le, szeljük ketté, majd a belsejét kaparjuk ki. Töltsük bele a ragut, reszeljünk rá egy jó adag parmezánt, majd tegyük rá a mozzarellát.

Előmelegített sütőben süssük, amíg szépen megpirul a sajt.

Sült cukkini fűszeres bárányhússal és paradicsomszósszal töltve

Összetevők

4 nagy cukkini, hosszában félbevágva

1 evőkanál olívaolaj

egy kis marék korianderlevél

A töltelékhez

500 g sovány darált bárányhús

2 teáskanál őrölt kömény, koriander és fahéj

1 teáskanál cayenne-i bors

A paradicsomszószhoz

1 evőkanál olívaolaj

4 gerezd fokhagyma, összezúzva

1 teáskanál őrölt cayenne-i bors, fahéj, koriander és köménymag

2 x 400 g-os konzerv apróra vágott paradicsom

2 teáskanál cukor

Módszer

1. lépés

Melegítsük fel a sütőt 220C/200C-ra (légkeverés/gáz 7). Készítsük el a paradicsomszószt egy közepes serpenyőben úgy, hogy az olajat felhevítjük, és 2-3 percig pirítjuk a fokhagymát, amíg megpuhul, majd hozzáadjuk a fűszereket, és még 1 percig pirítjuk. Öntsük hozzá a paradicsomot és a cukrot, és egy fél doboz vízzel 20 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük.

2. lépés

Közben a cukkini húsának egy részét kivájjuk és kidobjuk, majd 1 nagy vagy 2 kisebb sütőformába fektetjük, meglocsoljuk az olajjal, és 15 percig sütjük, amíg aranyszínűre sül és kissé megpuhul.

3. lépés

A töltelékhez keverjük össze a bárányhúst a fűszerekkel és némi sóval. Próbáld meg nem túlságosan összenyomkodni, ehelyett a kezével enyhén keverd össze, amíg éppen csak össze nem áll. Amikor a cukkinik elkészültek, halmozd a bárányhúst az üregekbe, és csorgasd meg a mártással. Süssük 15-20 percig, amíg a mártás bugyborékol. Tálald a korianderrel a tetején.

Sült töltött provence-i cukkini

Hozzávalók

6 kerek cukkini, kicsi

3 evőkanál olívaolaj

1 nagy hagyma, meghámozva és felkockázva

2 gerezd fokhagyma, meghámozva és felaprítva

4 paradicsom, durvára vágva

1 evőkanál paradicsompüré

2 evőkanál friss kakukkfű vagy oregánó, durvára vágva

200 g sovány csirkehúsdarab

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Módszer

1

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra/gáz 6-os fokozatra. Kenjünk ki egy sütőformát vagy egy tian (cseréptálat) egy kis olívaolajjal.

2

Vágjuk le a cukkinik tetejét, és tartsuk meg, hogy fedőnek használhassuk. Egy hegyes kanál segítségével üregesítsük ki a cukkinik közepét úgy, hogy kb. 1,5 cm vastag héj maradjon. Tegyük a cukkinit az olajozott tepsibe vagy tianba, és süssük kb. 30-35 percig, amíg éppen csak megpuhul, de még megtartja a formáját.

3

Közben a cukkini húsát durvára vágjuk. Adjunk egy evőkanál olajat egy nagy serpenyőbe, és pirítsuk meg a húst, amíg megpuhul. Kanalazzuk a húst egy tálba, és tegyük félre. Adjunk még egy kis olajat a serpenyőbe, és adjuk hozzá a hagymát - süssük, amíg áttetsző és puha nem lesz, az utolsó néhány percben adjuk hozzá a fokhagymát.

4

Adja a paradicsomot és a paradicsompürét a hagymás keverékhez, és addig pirítsa, amíg a paradicsom megpuhul és összeesik. Adjuk hozzá az apróra vágott friss fűszernövényeket és a főtt cukkini húsát, keverjük össze, majd ízesítsük sóval és borssal. Kanalazzuk a keveréket egy tálba, és tegyük félre.